Eko-ostaja

Pakkauksissa on erilaisia hyötykäyttömerkkejä

Pakkausten hyötykäyttö tarkoittaa pakkausten uudelleenkäyttöä, kierrätystä raaka-aineeksi tai hyödyntämistä energiana. Tästä kertovat erilaiset merkit tuotteiden pakkauksissa.
 

Kansainvälinen kierrätysmerkki
, ns. Mobius Loop -merkki. Merkki tarkoittaa, että pakkaus soveltuu kierrätykseen tai että se sisältää kierrätyskuitua. Nuolien keskellä voi olla materiaalin nimi tai prosenttiluku, jolloin se kertoo, paljonko tuotteessa on käytetty kierrätysmateriaalia. Merkkiä käytetään myös jäteastioissa, jolloin siinä tulisi lukea kerättävä jätelaji: paperi, kartonki, pahvi, lasi, metalli tms. Merkin käyttöä ohjeistaa ISO-standardi, jota voi tiedustella SFS:stä.
 

Lasinkeräyksen tunnus.
Merkki on mukailtu 1970-luvulla kehitetystä Pitch In -symbolista, jota käytetään Suomessakin siisteyskampanjoiden ja roska-astioiden tunnuksena. Kirkkaat ja värilliset lasipakkaukset sopivat lasinkeräykseen, mutta ei esim. keraaminen lasi.
 

Ongelmajätteeksi luokiteltavat paristot ja akut
merkitään tällä tunnuksella, joka osoittaa, että tuote ei kuulu kotitalousjätteen joukkoon.
 

Pakkausalan ympäristörekisteri PYR Oy:n merkki
, joka on yritysmerkki, mutta se voi olla myös palautusjärjestelmän piiriin kuuluvissa pakkauksissa. PYR Oy on pakkausten hyötykäytöstä vastaavien tuottajayhteisöjen kattojärjestö. Sen sivuilta on linkit mm. kartonki-, aaltopahvi-, muovi-, lasi-, metalli- ja puupakkausten tuottajayhteisöihin.  
 

Saksalainen Grüne Punkt
–merkki on sikäläinen pakkausten hyötykäyttöjärjestelmän merkki, joka näkyy monissa Suomessakin myytävissä pakkauksissa. Täällä se ei kuitenkaan takaa pakkauksen hyötykäytön olevan järjestetty. 

Tulosta
10.2.2011