Eko-ostaja

Muovien laatu selviää merkinnästä

Muovilaatujen merkintä perustuu EU-asetukseen. Merkkinä käytetään kansainvälistä kierrätysmerkkiä, jonka sisälle on merkitty muovilaadun numero ja merkin alle muovilaadun lyhenne.

Suomessa ei kerätä kotitalouksissa syntyvää jätemuovia uusiokäyttöön pulloja ja muovipusseja lukuun ottamatta, mutta energiajätteeksi useimmat muovilajit soveltuvat.
  

Muovin nimi ja lyhenne Merkki Esimerkkejä käyttökohteista
Polyetyleenitereftalaatti (PET) Isot virvoitusjuomapullot, tekstiilit. Pullot voi palauttaa kauppojen automaatteihin.
Polyeteeni high-density (PE-HD)

Mehupullot, muoviämpärit, virvoitusjuomakorit. Soveltuvat energiajätteen keräykseen. Korit voi palauttaa kauppaan. Eräillä paikkakunnilla on PE-HD-muovipakkausten kierrätyspisteitä, ks. Suomen Uusiomuovin verkkosivuilta.

Polyvinyylikloridi (PVC) Putket, letkut, rakennusmateriaalit. PVC-muovia ei saa polttaa eikä laittaa energiajätteen keräykseen. Eräillä paikkakunnilla on rakennusmuoviputkien keräyspisteitä, ks. Suomen Uusiomuovin verkkosivuilta.
Polyeteeni low-density (PE-LD)

Muovikassit, -pussit ja -kalvot. Soveltuvat energiajätteen keräykseen. Pieniä määriä voi polttaa puun seassa. Pussit voi palauttaa kauppojen palautusautomaattien yhteydessä oleviin muovijätteen keräysastioihin.
Polypropeeni (PP)

Narut, rasiat, laitteiden osat. Soveltuvat energiajätteen keräykseen.
Polystyreeni (PS)    Rasiat, purkit, mukit, styrox. Soveltuvat energiajätteen keräykseen.
Muut muovit ja sekoitemateriaalit    Soveltuvat vain laitosmaiseen polttoon, joten tämän merkin sisältävien tuotteiden  soveltuminen muualle kuin sekajätteeseen pitää tarkistaa paikalliselta jätehuollolta.

Tulosta
21.7.2010