Eko-ostaja

Kompostorissa talousjäte muuttuu lannoitteeksi

Talousjätteen ympärivuotinen kompostointi edellyttää lämpöeristettyä kompostoria. Kesäkäyttöön ja puutarhajätteen kompostointiin soveltuu myös eristämätön kompostori.

Markkinoilla on laaja kirjo kompostoreita, joilla voidaan kompostoida kaikki eloperäinen talousjäte hyväksi lannoitteeksi niin omakoti- kuin kerrostaloalueilla.

Yhdelle perheelle riittää 200 - 400 litran kompostori. Jos samaan kompostoriin laitetaan myös puutarhajätettä, kannattaa hankkia 400 - 600 litran malli tai kaksi kompostoria. Rivitaloon tai kerrostaloon tarvitaan kompostoreita niin että tilavuutta on noin 20 litraa/asukas.

Markkinoilla on lisävarusteita, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta saattavat jossakin tilanteessa olla hyödyllisiä. Pitkä lämpömittari auttaa tarkkailemaan kompostimassan lämpötilaa. Kompostia varten suunniteltu sekoitin mahdollistaa pöyhimisen massan alaosista ja nurkista, jonne talikolla ei tahdo aina ylettyä. 
 
Pohjoismaisen ympäristömerkin kriteerien mukaan ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun kompostorin toimivuus talvioloissa tulee osoittaa testillä. Kompostorin raaka-aineet eivät saa sisältää haitallisia kemikaaleja (kuten puunsuoja-aineet tai tietyt muovien lisäaineet). Muovista valmistetun kompostorin rungossa pitää olla ainakin osa uusiomateriaalia. Kompostorin rungolle tulee antaa viiden vuoden takuu.

Kompostin hoitaminen

Kompostin hoitoon tarvitaan kompostorin lisäksi astia kuivikkeelle, kuiviketta, kauha kuivikkeen annosteluun, talikko tai lapio kompostin sekoittamiseen sekä kottikärryt kompostin tyhjentämiseen.

Kuivikkeeksi sopii oksahakettimella tehty pienikokoinen hakesilppu. Myös kutterinlastu ja havupuun hake ovat sopivia kuivikeaineita. Puutarhasta kertyvä ruohonsilppu on kuivikkeeksi liian tiivistä eikä yksinään sovi. Myöskään turve ei yksin ole riittävän ilmavaa.

Kaupallisia kuivikeseoksia on rautakauppa- ja puutarhaliikkeissä sekä huoltoasemilla. Itse voi tehdä kuiviketta esim. sekoittamalla lannoittamatonta turvetta ja hakesilppua.

Kompostiherätteet on tarkoitettu nopeuttamaan kompostin käynnistymistä. Niiden tarpeellisuus normaalioloissa on kyseenalainen. Näitä "herätteitä" voi käyttää myös puutarhassa maanparannusaineena.  

Vinkki

  • Ympärivuotiseen käyttöön tarvitaan lämpöeristetty malli.
  • Eristyksen on oltava seinien lisäksi pohjassa ja kannessa.
  • Sisäseinät eivät saa rikkoutua esim. lapion kolhaisuista.
  • Korkeus tulee olla sopiva kompostia sekoitettaessa.
  • Kannen avaamisen ja sulkemisen on oltava helppoa.
  • Kannen on pysyttävä kiinni / auki myös kovassa tuulessa.
  • Sekoittamisen ja tyhjentämisen on oltava helppoa.

YTV:n sivuilla neuvotaan, miten voi taitella biopussin sanomalehdestä. (YTV, pdf)

  

Muualla palvelussamme

Muualla verkossa

Tulosta
8.4.2010