Eko-ostaja

Ruuan ympäristömyrkkyjä voi välttää

Ympäristömyrkyt ovat ravintoon kuulumattomia, sinne tahattomasti joutuneita tai jääneitä kemiallisia aineita tai yhdisteitä, jotka voivat tehdä elintarvikkeen ihmisen terveydelle vahingolliseksi.

Ympäristömyrkkyjen esiintymistä ravinnossa seurataan ja valvotaan. Ympäristömyrkkyihin luetaan esim. raskasmetallit, dioksiinit, PCB-yhdisteet ja radioaktiiviset aineet.

Ravinnon kemikaaliriskien osalta riskiryhmiä ovat

  • runsaasti petokalaa käyttävät harrastuskalastajat, jotka voivat saavat kalasta liikaa metyylielohopeaa
  • hirven maksaa ja munuaisia käyttävät metsästäjät, jotka saavat enemmän kadmiumia kuin muut metsästäjät
  • runsaasti Itämeren kalaa syövät henkilöt (esim. kalastajat), jotka saavat kalasta keskimääräistä enemmän pysyviä orgaanisia yhdisteitä kuten dioksiinia

Vinkki

Näin vähennät altistusta ympäristömyrkyille:

  • Selvitä elintarvikkeiden tuonti-, viljely- ja pyyntipaikat
  • Älä poimi marjoja tai sieniä läheltä maanteitä tai muita saastelähteitä
  • Pese kasvikset ja hedelmät
  • Huolehdi ongelmajätteiden käsittelystä, älä polta jätteitä
  • Suosi keittämistä ja uunissa hauduttamista, vältä paistamista, grillausta, savustusta ja hiillostusta
  • Syö kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa, käytä vaihdellen eri kalalajeja
  • Jos olet raskaana tai imetät, älä syö haukea
  • Lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville naisille ei suositella yli 17 cm silakkaa, Itämeren lohta tai haukea 
  • Älä syö yksipuolisesti riistaeläinten sisäelimiä
  • Älä syö runsaasti äyriäisiä
  • Tarkista poravesikaivon arseenipitoisuus
  • Älä käytä sienten keitin- tai ryöppäysvettä ruuanlaitossa
  • Muista monipuolinen ruokavalio ja vältä yksittäisten tuotteiden suurkulutusta

Muualla verkossa

Tulosta
7.4.2010