Eko-ostaja

Vesi juomista ekoin

Janojuomista hanavesi on ympäristön kannalta suositeltava valinta. Se on myös terveellisempi verrattuna vaikkapa virvoitusjuomiin tai sokerisiin mehuihin.

Juomia valitessa kannattaa suosia uudelleentäytettäviä pakkauksia ja mehuissa tiivisteitä. Mehuissa ja viineissä tarjolla on myös luomua ja reilun kaupan tuotteita sekä lähituotteita.

  • Maidon ja maitotuotteiden ekologinen selkäreppu osoittautui yllättävän suureksi, kun Koti-MIPS-hankkeessa tutkittiin perheiden elintarvikkeiden kulutusta. Maitotuotteiden selkäreppu oli kaikista tuoteryhmistä suurin.
  • Virvoitusjuomien ja mehujen haitat liittyvät enemmän kansanterveyteen kuin ympäristöön: sokeriset juomat reikiinnyttävät hampaita ja aiheuttavat ylipainoa. Useissa virvoitusjuomissa on myös paljon lisäaineita. Monien mehujen raaka-aineet tulevat kehitysmaista, missä niiden tuotantoon liittyy ekologisia ja sosiaalisia ongelmia.
  • Kaakao, tee ja kahvi ovat trooppisia tuotteita, joiden viljelyssä on monia ympäristöongelmia ja sosiaaliset olot viljelmillä ovat usein vaikeat. Reilun kaupan merkki takaa tuottajille perustoimeentulon, sosiaalista turvallisuutta ja myös valvotut ympäristökriteerit.
  • Alkoholijuomien valmistus perustuu biologisiin menetelmiin, mutta raaka-aineiden viljely ja pitkät kuljetusmatkat kuluttavat ympäristöä ja luonnonvaroja.

Vinkki

Valmista yrttitee itse. Yrttitee voidaan valmistaa tuoreista, kuivatuista tai pakastetuista kasvin lehdistä. Kourallinen tuoreita lehtiä vastaa lusikallista kuivatettuja. Yrttiteehen sopivat esimerkiksi koivun, omenapuun, valkoapilan, mustikan, minttujen, nokkosen, mesiangervon tai kehäkukan lehden ja myös kuivatut marjat.
Ks. ohjeita esim. Arktiset aromit.

 

Tulosta
18.5.2012